full screen background image

Tanggungjawab Sosial Korporat (TSK) & Persekitaran

Sarawak menawarkan program CSR yang unik dan membolehkan anda dan pasukan anda menghabiskan lebih banyak masa untuk membantu dalam menyediakan masa depan yang lebih baik untuk generasi akan datang. Anda juga boleh mewujudkan suasana mesyuarat anda dalam persekitaran hijau. Ikuti tips berikut.

Tanggungjawab Sosial Korporat

Sarawak menawarkan program CSR yang unik dan membolehkan anda dan pasukan anda menghabiskan lebih banyak masa untuk membantu dalam menyediakan masa depan yang lebih baik untuk generasi akan datang. Anda juga boleh mewujudkan suasana mesyuarat anda dalam persekitaran hijau. Ikuti tips berikut.

Hari ini, CSR memainkan peranan penting dalam menggalakkan imej yang lebih baik kepada sesebuah organisasi. Mempunyai matlamat dan visi organisasi yang menjangkaui produk dan keuntungan dengan bergiat aktif dalam program CSR menggambarkan imej yang baik kepada sesebuah organisasi klien dan juga orang awam.

Organisasi boleh memilih pelbagai cara untuk terlibat dalam program CSR sama ada untuk menyediakan pembiayaan dan sumber untuk manfaat sosial seperti menderma wang atau melibatkan staf untuk aktiviti kebajikan, atau melibatkan rancangan asal untuk mengeluarkan produk atau menyediakan perkhidmatan yang memberi kepentingan kepada masyarakat. Ini adalah temasuk menggunakan bahan-bahan yang selamat untuk direka dan dari pembuatannya, inisiatif alam sekitar korporat, dan faktor-faktor lain serta mewujudkan peluang pekerjaan dan pembangunan ekonomi.

Antara program tanggungjawab sosial korporat yang paling efektif iaitu apabila CSR memastikan komitmen sebenar membawa kepada kejayaan. Sebagai contoh, syarikat yang menggunakan bahan mampan untuk produk mendermakan sumber kewangan untuk sebab-sebab alam sekitar dan membenarkan pekerja mengambil cuti berbayar bagi kerja sukarela di badan amal persekitaran, ini benar-benar menunjukkan komitmen yang sebenar kepada persekitaran yang satu-satunya inisiatif yang diluar jangkaan.

Apa sahaja pilihan anda, kami boleh membantu anda dengan memberi idea dari awal untuk disesuaikan dengan objektif organisasi anda, seperti bekerjasama dengan komuniti rumah panjang atau kampung terpencil dan bekerjasama dengan penduduk tempatan dalam membina pelbagai keperluan orang ramai, seperti klinik perubatan, pembinaan sekolah, jambatan dan banyak lagi. Anda mungkin akan mempelajari cara untuk menanam padi, menangkap ikan menggunakan perangkap buluh, anda boleh cuba untuk mencipta karya atau kraft anda sendiri; seperti mengambil bahagian dalam acara tempatan dengan musik tradisional, permainan dan tarian.

Atau anda boleh memilih program CSR kami  yang popular seperti di bawah.

BERAMAH MESRA DENGAN ORANG UTAN

Orangutan adalah ikon hutan hujan di peringkat antarabangsa. Spesis yang amat terancam, semakin pupus dan spesis orangutan juga adalah spesis yang bijak yang hanya akan dijumpai di Borneo dan Sumatera. Pemuliharaan hidupan liar menentang kepupusan spesies ini selama beberapa dekad. Jadilah seorang wira untuk sehari dengan mengorbankan masa dan berusaha untuk membawa gergasi Sarawak ini kembali dari ambang kepupusan. Bersama dengan penjaga orang Utan di Pusat Hidupan Liar Matang dan meluangkan masa bersama spesis yang dahulunya banyak didapati di Sarawak.

HABITAT FOR HUMANITY

Seseorang perlu memiliki hati yang mulia dan tulus. Jadi sebahagian daripada penduduk Sarawak dan bantu mereka yang kurang bernasib baik . Dengan adanya insentif ini untuk menyediakan masa depan yang lebih baik kepada rakyat Sarawak yang memerlukannya. Bantu dalam membina klinik, membina sekolah dan kemudahan asas lain untuk masyarakat yang miskin. Ambil peluang untuk menjadi sebahagian daripada masyarakat rumah panjang dan berkongsi kehidupan mereka sambil membantu membawa kemudahan asas kepada mereka.

PROGRAM PEMULIHARAAN BURUNG WALIT

Menggali lubang untuk burung walit telah menjadi sebahagian daripada budaya Sarawak selama berabad-abad lamanya, sehingga spesis ini kian pupus kerana tindakan tuaian terlampau sarang burung. Tetapi dengan usaha kerajaan dan ahli biologi, industri burung walit ini berkembang maju, ia menyediakan pendapatan dan pekerjaan kepada Sarawak. Program ini mempamerkan pengurusan burung walit yang mapan dan pemuliharaan di Sarawak sama mewujudkan kesedaran dan meningkatkan pengetahuan mengenai kepentingan usaha pemuliharaan itu. Terokai gua dan bertemu dengan penduduk tempatan sambil belajar mengenai sejarah perdagangan dan industri sarang burung, termasuk proses pengeluaran. Ia adalah suatu pengalaman yang amat menakjubkan dengan pelbagai cabaran, ia akan menjadi pengembaraan yang tidak dapat dilupakan dengan berjalan kaki melalui hutan batu kapur. Tahap kecergasan yang amat tinggi diperlukan untuk menyudahkan aktiviti ini.

swiftlet

MANFAAT CSR

Menyerlah di Laman Sosial

Dalam usaha untuk membina jenama sesebuah organisasi dan penglibatannya, media sosial adalah memainkan peranan yang penting untuk mempromosi aktiviti tanggungjawab sosial sesebuah organisasi itu. Ia membantu mewujudkan imej jenama yang positif dan membolehkan organisasi untuk mendekati sasaran pada tahap yang lebih tinggi melangkaui produk dan perkhidmatanya

Bonus untuk Perhubungan Awam

Perhubungan awam memainkan peranan yang penting dalam membangunkan imej organisasi dan membangkit kesedaran orang lain mengenainya. Organisasi yang menghebahkan aktiviti tanggungjawab sosial mereka melalui media adalah satu langkah paling hampir untuk membina penjenamaan yang lebih kuat, publisiti media dan menyumbang kepada pembangunan masyarakat setempat.

Kemudahan dalam Perhubungan Kerajaan

Pertubuhan yang mengamalkan CSR mempunyai pengalaman yang lebih baik dalam menangani ahli politik dan peraturan kerajaan. Berbanding dengan perniagaan yang tidak mempunyai program CSR sering mendapati diri mereka dipersoalkan dan disiasat oleh organisasi perkhidmatan awam. Projek CSR adalah persepsi positif terhadap sesebuah organisasi dan kurang cenderung untuk menghadapi pertanyaan daripada organisasi yang bersaing dan juga badan-badan kerajaan.

Meningkatkan positiviti di Tempat Kerja

Antara faedah menjalankan tanggungjawab sosial di tempat kerja adalah tenaga positif untuk membina pasukan. Pekerja akan berasa lebih bersemangat dan terlibat dalam kerja-kerja mereka, mengetahui bahawa organisasi mereka juga berusaha ke arah tujuan yang lebih besar. Ini seterusnya akan memupuk semangat kerja berpasukan dan setiakawan di kalangan pekerja, yang membawa kepada organisasi yang lebih produktif dan lebih ceria.

CSR adalah satu komitmen yang terbaik apabila ia dilahirkan dari hati. Di SCB, kami menggalakkan organisasi anda untuk dimasukkan ke dalam masa dan usaha yang diperlukan untuk mendapat ganjaran yang berkekalan dan bermakna dalam aktiviti tanggungjawab sosial. Lihatlah CSR sebagai situasi menang di kedua belah pihak; kemenangan untuk organisasi anda, dan kemenangan bagi komuniti yang anda bantu.