full screen background image

IRAMA HUTAN HUJAN

Terdapat alam lain yang lebih unik di Sarawak untuk diterokai, sama ada anda menganjurkan konvensyen antarabangsa secara besar-besaran atau bengkel bagi barisan profesional dalam bidang khas. Terokai segalanya mengenai Sarawak dan ketahui saranan kami untuk acara anda.

Kajian Kes

Pembidaan bagi The Asian & Oceanic Congress of Obstetrics and Gynaecology yang ke 24 – 2015

The Asian & Oceanic Congress of Obstetrics and Gynaecology (AOCOG) adalah kongres antarabangsa yang kedua terbesar untuk persaudaraan daripada doktor kandungan dan Ginekologi, selepas FIGO (International Federation of Gynaecology and Obstetrics ).

The Obstetrical & Gynaecological Society of Malaysia (OGSM) menjadi tuan rumah Kongres Dunia FIGO 2006 di Kuala Lumpur, merupakan satu kejayaan untuk masyarakat. Jadi bagi  Asian & Oceanic Congress of Obstetrics and Gynaecology (AOCOG) 2015, tempat baru dan sebaik-baiknya tempat yang unik diperlukan.

Dr Mohamad Farouk Abdullah, Pengerusi Jawatankuasa AOCOG 2015 OGSM Jawatankuasa Bidaan [CW1] dan Ahli Majlis  Asia & Oceania Federation of Obstetrics and Gynaecology (AOFOG), berkongsi pengalaman usahanya dengan kami.

” Sarawak, pada pendapat kami, mempunyai kelebihan yang jelas berbanding pesaing mereka New Delhi dan Hong Kong, yang juga dalam perjalanan untuk menjadi tuan rumah AOCOG 2015. Oleh itu, kita berusaha untuk mendapatkan bantuan Biro Konvensyen Sarawak (SCB), yang mempunyai reputasi yang cemerlang untuk semangat dan komitmen dalam menyokong penganjur kongres berpotensi, memastikan bidaan dan kongres yang berjaya. Ia menjadi faktor penentu dalam menentukan Sarawak sebagai tempat yang dicadangkan untuk AOCOG 2015 ”

Salah satu cabaran semasa proses pembidaan datang dengan inovatif bidaan dan strategi yang berbeza daripada para pesaing yang dikenali. OGSM dan SCB memilih untuk memberi tumpuan pada perkara berikut:

  • Potensi ekopelancongan Sarawak, mempunyai tempat kongres yang ideal untuk anda.
  • Masyarakat Program Fellowship yang akan membawa OBGYNs muda dari negara-negara membangun di Asia & Oceania Federation of Obstetrics and Gynaecology (AOFOG) untuk bekerja bersama pakar penjagaan kesihatan tempatan di kawasan luar bandar dan di kawasan yang mencabar seperti orang-orang Sarawak.
  • Satu Persidangan berkonsepkan kehijauan, menjanjikan pengurangan kesan karbon dalam semua aspek perancangan dan mengadakan Kongres.
  • Mesyuarat janji ‘Old World Charm‘ bertemu ‘New World Technology‘, dengan kata-kata hikmah “Topikal dan Tropika ” untuk AOCOG 2015.
  • Malaysia dan kepelbagaian budaya, berbilang kaum, wadah tumpuan pelbagai agama Sarawak yang mencerminkan kekuatan dalam kepelbagaian.

Delegasi Malaysia telah menganjurkan majlis koktail semasa AOCOG 2011 di Taipei, Taiwan, mempamerkan serangan visual dan audio satu tarikan di Kuching, Sarawak dan secara peribadi bertemu dengan peserta kongres perwakilan mengundi untuk melobi sokongan.

Semasa pembentangan tawaran pada Perhimpunan Agung, Dr Mohamad Farouk Abdullah telah memberikan satu perbentangan ringkas diikuti dengan persembahan video yang ditugaskan khas yang menggariskan tawaran dan kelebihan Malaysia berbanding pesaing lain.

“Secara keseluruhan, pengalaman itu menyeronokkan dan amat memuaskan kerana ia adalah satu peluang besar untuk mempamerkan Sarawak dan Malaysia dan semua bahawa kami terpaksa menawarkan untuk AOCOG 2015,” kata Dr Mohamad Farouk Abdullah. Malaysia telah dianugerahkan XXIV Asia & Oceania Congress of Obstetrics & Gynaecology, yang akan diadakan di Kuching, Sarawak pada tahun 2015.

Tempoh tawaran 23-27 September 2011 (3 Hari)
Pusat Konvensyen Antarabangsa Taipei Tempat & Pusat Dagangan Dunia Taipei, Taipei, Taiwan
Laman web Kongres http://www.aofog.org/aofog-kongres
Acara di mana tawaran telah dibentangkan XXII Asia & Oceania Kongres Obstetrik & Ginekologi 2011
Proses bidaan & Program Khas
  1. AOCOG 2014 melebihi undi oleh SCB dan penari diupah & pemuzik di gerai pameran sepanjang tempoh kongres
  2. Pembentangan di Mesyuarat Majlis
  3. Sambutan Koktel dianjurkan oleh delegasi Malaysia
  4. Persembahan multimedia di Perhimpunan Agung
Persidangan Sekretariat Obstetrik & Ginekologi Persatuan Malaysia
Suite A-06-10, Plaza Mount Kiara, No.2 Jalan Kiara,
Gunung Kiara, Kuala Lumpur, Malaysia.
Tel: +603 6201 3009   Faks: +603 6201 7009

 

NOTA: Tahun 2015 akan menjadi tahun di mana dunia dijadual melaporkan Matlamat Pembangunan Milenium Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (MDG) dan pencapaiannya di Perhimpunan Bangsa-Bangsa Bersatu. AOCOG 2015 akan menjadi platform yang sempurna untuk OBGYNs Malaysia untuk membawa perhatian dunia untuk pencapaian mereka, dengan MDG 5 dengan objektifnya daripada ‘Mengurangkan Kematian Ibu dan Mencapai Akses Universal Kesihatan Reproduktif’

 

14HB ASEAN ORL HEAD & NECK KONGRES 2011

Malaysian Society of Otorhinolaryngologists Head and Neck Surgeons (MSO-HNS) [CW1] adalah persatuan yang diiktiraf dunia yang  telah diberi keistimewaan mengetuai Kongres Asean ORL Head & Neck ke-14.

Majoriti ahli pertubuhan doktor terkemuka dan profesional dalam bidang ENT (Telinga, Hidung & Tekak); dan mempunyai rangkaian yang besar daripada semua doktor ENT terkemuka di rantau ini dan di seluruh dunia.

Penganjur, Pengerusi Datuk Dr Kuljit Singh, adalah seorang pakar yang ditubuhkan di Prince Court Medical Centre di Kuala Lumpur dan telah dipengerusikan secara peribadi dan dianjurkan lebih 50 simposium, persidangan dan bengkel tempatan, termasuk mesyuarat antarabangsa. Ini memberikan keyakinan persatuan Asia dalam memilih Malaysia, khususnya Sarawak, destinasi terpencil, eksotik dan belum pernah diusik, untuk menjadi tuan rumah Asean ORL-14.

“Faktor utama dalam pemilihan Sarawak untuk 14th Asean ORL Head & Neck Congress kerana ia menawarkan destinasi persidangan yang unik untuk para deligasi kami dan juga kemudahan terbaik, seperti yang dilihat baru dibina iaitu Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK),” komen Datuk Dr Kuljit Singh.

Antara acara kemuncak kongres adalah program Tribal Wisdom Speaker (TWS)  yang diperkenalkan oleh SCB semasa acara koktel di BCCK. TWS adalah program di mana penceramah yang terbaik daripada perniagaan yang berjaya, artis dan ahli profesional yang juga dari masyarakat etnik Sarawak, datang bersama-sama untuk berkongsi pengalaman hidup dan mendedahkan bagaimana keturunan suku mereka telah mempengaruhi kejayaan mereka.

“SCB mendekati kami dengan program ini, dan kami bersetuju untuk memasukkan delegasi kami kerana kami mahu belajar sesuatu yang baru dan membawa pulang sesuatu. Kami telah memilih Datu Dr. Andrew Kiyu, ahli yang aktif persatuan dan salah seorang daripada rakan kami dalam industri perubatan yang berketurunan Bidayuh untuk berkongsi cerita dan falsafah perniagaan,” kata Datuk Dr Kuljit Singh.

Melalui Sarawak Convention Bureau (SCB), Kerajaan Negeri dengan syarat persatuan dengan jumlah pembiayaan yang besar untuk membantu dalam promosi persidangan, pemasaran dan pemeriksaan tapak lawatan antarabangsa untuk ahli-ahli jawatankuasa.

“Secara keseluruhan, kami sangat gembira dengan perkhidmatan dan komitmen yang ditawarkan oleh SCB bagi pihak Kerajaan Negeri, dan juga rakan-rakan industri mereka yang bermain seperti peranan penting dalam memastikan kejayaan kongres itu,” komen Datuk Dr Kuljit Singh.

Butiran Persidangan

Durasi  3 Hari
Tempat Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK)
Delegasi 500 delegasi dari lebih 30 buah negara
Format sesi Plenari, simposium, bengkel dan pameran (25 gerai; 4m x 4m).
Acara sosial: Welcome Cocktail and Charity Gala Dinner
Program Khas (s) Tribal Wisdom Speaker disediakan oleh SCB
Persidangan Sekretariat Acutance Sdn Bhd
Level 41 Menara Vista, 182 Jalan Tun Razak,
50400 Kuala Lumpur, Malaysia.
Tel: +603 2690 1450
Fax: +603 2178 4969