full screen background image

IRAMA HUTAN HUJAN

Terdapat alam lain yang lebih unik di Sarawak untuk diterokai, sama ada anda menganjurkan konvensyen antarabangsa secara besar-besaran atau bengkel bagi barisan profesional dalam bidang khas. Terokai segalanya mengenai Sarawak dan ketahui saranan kami untuk acara anda.

Idea Lawatan Ke Bandar

Pelancongan di Sarawak adalah untuk membawa kembali semnagat anda dengan cara Sarawak. Kammi menawarkan pelbagai pilihan untuk program insentif, pembangunan pasukan, and lawatan pre dan post serta program acara bertema. Berikut adalah beberapa pilihan untuk anda!

KUCHING

Lawatan  Penuh Sehari – Lawatan ke Bandar Kuching

Pengenalan sempurna untuk modal bersejarah Sarawak, lawatan ini termasuk Chinatown Kuching, Patung Kucing (Kuching bermaksud “Cat” dalam Bahasa Melayu), warna-warni Kuil Tua Pek Kong Cina, Tapak Melihat Pusat Civic, dan Muzium Sarawak yang terkenal di dunia. Di seberang sungai, lawati Muzium Kucing yang unik, Masjid bersejarah Negeri dan Astana, kediaman bekas Raja Putih. Kembali melalui Masjid Bandar berkubah emas dan teruskan dengan perjalanan Kuching Lama, melawat Pasar Tengah berwarna-warni dan melalui lorong-lorong sempit penuh dengan peniaga rempah dan kedai-kedai tekstil. Lalui bangunan warisan era Raja Putih, Pavilion, Menara Square, Rumah Mahkamah, Brooke Monument Charles dan Pejabat Pos.

Lawatan Separuh Hari – Lawatan ke Warisan Kuching

Ini lawatan tinjauan mesra bermula di kawasan dermaga Kuching, dengan lawatan ke “Tua Pek Kong” kuil Cina dan Muzium Sejarah Cina di mana Fort Margherita sejarah boleh dilihat di sisi lain dari Sungai Sarawak. Dari kuil yang anda akan berjalan melalui Jalan Carpenter, yang terdiri daripada rumah kedai lama di kedua-dua belah laluan jalan sempit. Pada akhir persimpangan jalan anda akan melalui Pejabat Pos Besar. Juga terletak di sekitar kawasan ini adalah bangunan bersejarah dan monumen dibina semasa era Dinasti Brooke yang terdiri daripada Menara Bulat, Pavilion, Tugu Memorial Brooke, Menara Square dan Old Court House.

Terus ke India Street, pusat membeli-belah pejalan kaki yang pakar dalam tekstil tempatan dan diimport. Dari India Street, berjalan melalui sebuah lorong sempit yang dilindungi di mana anda akan mencari Masjid India di sebelah kiri anda dengan dinding yang sangat rendah dibina kadang-kadang pada pertengahan abad ke-19. Sama seperti anda sampai ke akhir laluan ini, deria anda akan mengesan sedikit aroma rempah India yang mengemudi anda ke Gambier Street. Teruskan untuk ke Brooke Dockyard dan Dockyard lorong melalui Stesen Old Fire Brigade (dikenali kini sebagai pasaran terbuka).

Perhentian terakhir untuk pejalan kaki adalah melalui Dataran Merdeka dengan Katedral St Thomas untuk satu lawatan pendek. Lawatan ini kemudiannya akan diakhiri dengan lawatan di Muzium Sarawak yang mana anda boleh mengambil masa anda untuk menikmati persekitarannya dan pulang ke hotel sendiri.

Miri

Lawatan Penuh Sehari –  Warisan Miri dan Lawatan ke Taman Buaya

Bandar Miri berkembang pesat dari sebuah perkampungan kecil pada tahun 1800-an ke bandar yang amat kosmopolitan dan moden pada hari ini sebahagian besarnya disebabkan oleh penemuan minyak apabila ia mula-mula ditemui pada tahun 1910. Minyak pertama juga, kini dikenali sebagai Grand Old Lady, terletak di Kanada Hill. Anda akan dibawa ke Kuil terbesar Cina (Tao) di Asia Tenggara dan terus ke Pasaran Peladang yang sibuk, yang dikenali sebagai “Tamu”, di mana anda akan melihat pelbagai jenis sayur-sayuran tempatan, buah-buahan dan lain-lain makanan yang dibawa oleh orang asli dan petani dari seluruh Miri. Selepas makan tengah hari di restoran tempatan, mari melawat ladang buaya di Kuala Baram. Selain buaya, ladang itu juga menempatkan ikan kap merah dan zoo mini reptilia dan hidupan liar. Kemudian berhenti di Pusat Tembikar Sarawak sebelum memandu melalui daerah kilang penapis minyak Lutong / Piasau dan bahagian lebih tua bandar Miri yang terkenal dengan bazar tempatan. Jika berminat, anda boleh berhenti untuk mendapatkan cenderamata dan kraftangan tempatan sebelum pulang ke hotel anda.

Lawatan Separuh Hari – Lawatan ke Bandar Miri

Lawatan bermula dengan memandu melalui bandar untuk gambaran keseluruhan sejarah budaya dan bangunan, melalui Tokong Cina dan pejabat pentadbiran Residen. Berikutan Pusat Miri City, Pusat Sumber Miri, Tokong Cina, Kuil Tao, pusat membeli-belah moden dan bergaya, Kompleks Minyak / Gas, Piasau Camp.

Lawati Pusat Warisan Miri, satu seni dan hab kraf. (Banyak kumpulan etnik yang berbeza di Utara Sarawak menghasilkan pelbagai kraftangan yang terdiri daripada kain Pua Kumbu Iban untuk ukiran kayu Kenyah dan Lun Bawang produk kulit pokok.)

Berikutan itu ialah lawatan ke Kanada Hill, yang menawarkan pemandangan panorama bandar dari Kanada Hill Lookout, dan lawatan ke Muzium Sains Petroleum di Oil Well No 1 di Canada Hill.

Destinasi terakhir kami ialah Tamu atau pasar di mana para petani menjual hasil hutan, sayur-sayuran, buah-buahan dan ternakan.

Sibu

Lawatan Penuh Sehari –  Lawatan ke Bandar Sibu

Perjalanan bermula di Bukit Aup Jubli Park dengan kemudahan rekreasi dan jambatan gantung. Ini adalah salah satu tempat kegemaran penduduk tempatan pergi ke sana untuk aktiviti sukan. Bukit Aup juga dikenali di seluruh Borneo bagi kuasa mistik untuk nasib baik dan kesihatan. Selepas itu, kami terus ke Rantau Panjang;  zon perindustrian pembinaan kapal. Pembinaan kapal telah menjadi satu industri yang penting di Sibu, dengan pengeluaran tahunan sebanyak RM0.3 bilion. Kapal sehingga 10,000 tan metrik dihasilkan dalam bidang ini, sebahagian besar yang terdiri daripada bot tunda dan bot penumpang ekspres. Kawasan ini mengeksport kira-kira 95% daripada pengeluarannya ke Asia Tenggara dan di seluruh dunia.

Kemudian kami teruskan ke Temple Tiger di Teku, singgah untuk makan tengah hari yang ringkas di pekan Teku sebelum meneruskan perjalanan ke Kuil Si En Lung San Tien, yang terletak di KM26 di sepanjang Jalan Sibu-Bintulu. Ini adalah salah satu tapak kuil terbesar di Asia, berjumlah 6.5 hektar dan kuil itu sendiri dengan kos RM60 juta. Ia menggabungkan tiga agama – agama Buddha, Taoisme dan Confucianisme. Dalam perjalanan balik ke Sibu, kita akan berhenti di Pottery Sarawak untuk melihat pembuatan tembikar dan melihat rumah-rumah termewah di Sibu yang terletak di Pulau Lihua.

Lawatan Separuh Hari –  Lawatan ke Warisan Sibu

The Rejang Esplanade  ditubuhkan pada tahun 1996. Ia bermula merentasi 1km, yang membawa ke arah Hii Garden. Rejang Express Wharf (tiga minit berjalan kaki), terminal pengangkutan sungai baru yang berfungsi sebagai pelabuhan panggilan untuk banyak kapal yang berulang alik ke hulu ke bandar-bandar pedalaman Kapit dan Belaga, menyusur sungai ke arah Kuching. Melepasi rumah kedai di sepanjang tepi sungai, kita akan melihat pasar terapung Sibu, yang benar-benar sebuah kapal yang telah diubahsuai menjadi kedai bergerak yang terapung dan mengangkut barang-barang dari Sibu ke komuniti di sepanjang Sungai Rejang. Penduduk tempatan memanggilnya “bandung” dan ia telah menjadi cara untuk perdagangan sungai selama beberapa dekad.

Kuil Yang Maha Kuasa Eng Ann Teng Tua Pek Kong terletak di hadapan pasar terapung dermaga. Lawatlah kuil dewan tingkat bawah yang menempatkan dewa tuan rumah, Dewa Tua Pek Kong. Tingkat kedua ialah Dewan “Guang Ying”. Selepas itu, naikkilah Pagoda 7 tingkat yang memberi pemandangan yang indah daripada bandar Sibu dan Sungai Rejang. Selepas itu, berjalan kaki ke pekan Sibu untuk membeli-belah.