full screen background image

IRAMA HUTAN HUJAN

Terdapat alam lain yang lebih unik di Sarawak untuk diterokai, sama ada anda menganjurkan konvensyen antarabangsa secara besar-besaran atau bengkel bagi barisan profesional dalam bidang khas. Terokai segalanya mengenai Sarawak dan ketahui saranan kami untuk acara anda.

Idea Insentif

Melancong ke Sarawak adalah untuk kembali semangat dengan cara Sarawak. Kami menawarkan pelbagai pilihan untuk program insentif, bina pasukan, dan pra dan pasca pelancongan dan beberapa program acara bertema. Berikut adalah beberapa pilihan untuk anda.

KAYAK SARAWAK

Sarawak memiliki pelbagai sungai, sebuah kawasan luas yang mengandungi kandungan formasi air sungai yang diserap oleh akar hutan hujan. Dayunglah di sepanjang sungai melalui muara sungai dan lalui jalan keluar ke Laut China Selatan. Hampiri alam semulajadi, malah anda akan menikmati pemandangan monyet liar berhidung lebar bertenggek di kediaman mereka di atas pokok. Adakah anda lebih menggemari pemandangan laut? Pengalaman berkayak boleh dinikmati sama ada biasa atau lebih sukar seperti yang anda mahu, dan semestinya selamat, kerana Pengkayak professional akan mengetuai setiap ekspidisi hebat yang boleh dinikmati oleh 8 hingga 40 orang; dapatkan ekspidisi khusus untuk pasukan anda selepas penat menghadiri konvensyen.

LUMBA PERAHU SARAWAK – GAYA LUMBA BOT SARAWAK

Sejarah membuktikan pertelagahan suku yang bertempur satu sama lain untuk bermati-matian mereka terhadap kawasannya, kebanggaan dan sejarah permusuhan. Untuk mengalihkan tenaga sihat sedemikian rupa daripada keganasan, pihak berkuasa penjajah mencipta satu pertandingan bot perang di sungai. Hanya pengayuh yang paling cepat dan paling kuat akan menang dan diberi kemuliaan dan penghormatan untuk kaum mereka. Alamilah lumba perahu Sarawak wujud sejak tahun 1800, selama-lamanya satu bahagian penting dalam sejarah Sarawak untuk peranannya dalam mengakhiri permusuhan puak dan harmoni kepada Sarawak. Pada masa ini, pada Hari lumba perahu Sungai Sarawak dengan bot panjang, perang bot tradisional, teksi air, bot naga, kayak moden; Perahu dayung pelbagai warna, mereka dan membentuk, semua untuk satu tujuan – untuk berlumba antara satu sama lain di atas nama perpaduan dan menyeronokkan. Lumba perahu ini diadakan pada bulan September pada setiap tahun.

MASTER CHEF SARAWAK

Chef-chef terkemuk yang terlatih, bukan dilahirkan menjadi sebegitu. Jika masakan menyentuh deria anda, bayangkan anda diminta untuk menyediakan resipi peribadi anda, malah mengagumkan sesiapa sahaja yang merindukan masakan dari rumah. Lawatan khas memasak boleh dianjurkan untuk pasukan para deligasi, bukan itu sahaja malah dari sesi membeli-belah untuk bahan masakan di pasar tempatan desa sehingga ke rahsia menghasilkan manok pansuh (ayam buluh) yang sempurna. Chef tempatan akan memberi setiap pasukan kelas untuk menguasai resipi Iban, Bidayuh, Orang Ulu atau resepi gabungan tempatan. Pada akhir kelas, setiap peserta akan diberi buku resipi tempatan, cenderahati kejutan dan sijil istimewa.

GOLF AWAN

Pukulan 1,000m di atas paras laut di kesejukan yang tinggi di gunung. 45 minit dari Kuching Borneo Highlands, padang golf hutan hujan direka untuk rehat dan bersantai bagi penggemar permainan golf. A 72-pukulan, padang 6,247-meter2 menanti para deligasi pemain golf dan hanya dunia hijau di dikelilingi oleh hutan dan di atas dataran tinggi gunung, mencabar pemain golf yang gemar mencabar permainan mereka. Pertandingan dan acara-acara khas boleh direka khas untuk memenuhi keperluan anda. Buang segala tekanan dan ketegangan kehidupan bandar, manjakan diri dengan spa hutan selepas bermain golf dan nikmati kemegahan hutan sebenar hanya disebalik tingkap bilik anda. Menepati janjinya tentang alam semulajadi, Resort Borneo Highlands hanya menghidangkan makanan organik yang berkualiti untuk anda.

MEMBINA, BERSAING, MENJALIN

Bina pasukan adalah mengenai ikatan di dalam persaingan. Dan ketika berada di sana, lakukan sesuatu yang memberi makna, seperti membawa senyuman kepada kanak-kanak yang memerlukan? Pasukan akan menetapkan tugas memasang basikal untuk kanak-kanak yang memerlukan, semasa bekerja cara mereka melalui jejak petunjuk hanya terdapat di Sarawak. Semua kemahiran yang akan digunakan, dari mekanikal pengetahuan untuk fotografi. Makan tengah hari berkelah disajikan sebelum basikal dihantar kepada badan amal kanak-kanak terpilih. Aktiviti ini memerlukan cukup banyak pengerahan tenaga fizikal. Untuk sesi sepenuh hari ini boleh digabungkan dengan aktiviti-aktiviti pasukan lain seperti go-kart. Tiga (3) pasukan akan bersaing untuk melengkapkan seberapa banyak pusingan yang mungkin dalam cabaran satu jam. Hari berakhir dengan makan malam barbeku untuk semua.

PENGAJARAN DENGAN ALAM

Belajarlah dengan guru terbaik di dunia. Pasukan para deligasi menaiki bas sekolah ke taman permainan alam semulajadi sendiri, sama ada di pantai mahupun di dalam hutan. Kelas akan bermula saat mereka melangkah keluar dari bas sekolah. Dunia korporat mungkin semuanya datang daripada bangunan konkrit dan matawang dolar, namun tanpa kitaran semula, kehidupan hari ini pasti sudah lama terkubur. Belajar bagaimana alam semulajadi menjadikan dunia berputar dan belajar juga tentang dunia korporat di sana!

Menangi hadiah-hadiah dan bersainglah untuk menjadi pelajar terbaik di dalam kelas.

ANGRY BIRDS DI SINI!

WA_HEEE_YA!! Ingat Angry Birds? Fikirkan anda terlalu tua untuk permainan ini atau permainan ini terlalu bodoh untuk anda? Baik berfikir lagi kerana kami menjamin gelak ketawa yang amat menyeronokkan apabila kami membawakan kepada anda permainan ini, dan lebih besar daripada apa yang anda bayangkan, ia bersaiz sebenar! Pasukan akan membina sebuah lastik gergasi dari awal. Tiada alat atau perkakasan, hanya kepintaran mudah dan banyak kerja berpasukan. Pasti rasa gementar kerana pasukan pertama yang dapat mensasarkan pukulan akan menang! Setiap pasukan diberi tiga peluang untuk mencapai sasaran atau ahli pasukan yang dipilih perlu menggunakan dirinya sebagai lastik manusia. Untuk sesi hari penuh, permainan ini boleh digabungkan dengan aktiviti pantai lain seperti bola sepak atau bola tampar untuk menggalakkan keakraban dan kerjasama antara rakan sekerja.

PERLUMBAAN KUIH MUIH MENAKJUBKAN

Ia adalah satu perlumbaan dengan masa. Berlumba membuat kuih muih dengan cara anda, minum petang ala tradisional, biskut dan makanan ringan yang digemari oleh penduduk Sarawak. Terletak di persekitaran desa di Kampung Budaya Sarawak (SCV), para deligasi dibahagikan kepada pasukan masing-masing yang akan diberi petunjuk yang membawa mereka ke satu set tugasan. Pasukan perlu melawat 4-5 rumah tradisional di SCV untuk mencipta biskut dan kek tradisional, juga dikenali sebagai kuih. Kakitangan SCV pertama akan menunjukkan pasukan bagaimana untuk membuat kuih-muih, dan selepas itu, pasukan-pasukan akan cuba membuatkan makanan tradisional untuk kepuasan kakitangan. Pemenang akan diadili berdasarkan kreativiti, rasa dan persembahan, dan masa yang diambil mereka untuk menamatkan perlumbaan. Perlumbaan itu boleh dibuat khusus untuk memenuhi pelbagai tugas yang berbeza dalam SCV untuk disesuaikan dengan setiap peristiwa atau keutamaan kumpulan. Satu aktiviti yang unik dan menyeronokkan, semua orang pasti mempunyai masa yang menakjubkan!

JEJAK BUDAYA

“Budaya sesebuah negara tinggal dalam hati dan di dalam jiwa rakyatnya”. Terdapat sekurang-kurangnya 27 budaya utama yang berbeza di Sarawak, masing-masing yang unik dan tenunan dalam hubungan dengan yang akan datang. Sebuah perjalanan ke Sarawak adalah masa untuk meneroka sebanyak budaya yang ada. Pasukan para deligasi akan didedahkan kepada pengalaman kerana mereka terlibat dalam satu siri cabaran budaya, dari ‘Dress Me Up’, ‘Manik Me Up’ kepada ‘Blow It Out!’ Bermula dengan ‘Dress Me Up‘, pasukan akan diberikan gambar pakaian puak dan mereka perlu mencari aksesori yang sepadan dan pakaian untuk berpakaian ‘model’ mereka. Dalam ‘Manik Me Up’, dalami teknik manik halus yang termasuk dalam cara membuat gelang cantik atau kalung – siapa tahu, anda mungkin menjadikannya sebagai cenderahati! Dalam ‘Blow It Out’, pasukan perlu memukul beberapa set sasaran menggunakan sumpitan. Menyalurkan pahlawan dalaman anda dan mengisytiharkan kesetiaan anda kepada suku dalam aktiviti ini amat menyeronokkan dan akan menjamin masa yang menghiburkan!

cultura