full screen background image

IRAMA HUTAN HUJAN

Terdapat alam lain yang lebih unik di Sarawak untuk diterokai, sama ada anda menganjurkan konvensyen antarabangsa secara besar-besaran atau bengkel bagi barisan profesional dalam bidang khas. Terokai segalanya mengenai Sarawak dan ketahui saranan kami untuk acara anda.

Visa Dan Kastam

VISA

Pelancong-pelancong yang melawat Malaysia mesti memiliki pasport atau dokumen perjalanan dan tempoh sah sekurang-kurangnya melebihi 6 bulan dari tempoh lawatan. Kebanyakan warganegara Malaysia tidak memerlukan visa untuk lawatan sosial atau perniagaan dalam tempoh tertentu.

Bagi negara-negara yang memerlukan Visa, permohonan hendaklah dikemukakan kepada kedutaan Malaysia di luar negara bersama dokumen berikut:

  1. Borang permohonan Visa bersama tiga (3) gambar berukuran pasport (pautan ke borang online)
  2. Pasport kebangsaan dengan baki tempoh sah sekurang-kurangnya enam (6) bulan
  3. Surat pengenalan atau surat jemputan
1 2 3 4 5
Visa diperlukan untuk sebarang tujuan lawatan Visa diperlukan untuk lawatan melebihi 14 hari Visa required for visit exceeding 1 month Visa tidak diperlukan untuk lawatan sosial dalam tempoh masa 3 bulan Visa tidak diperlukan untuk apa-apa tujuan lawatan
Afghanistan (Visa dengan rujukan), Angola, Bangladesh, Bhutan, Burkina Faso, Burundi, Cameroon, Republik Afrika Tengah, China, Colombia Comoros, Republik Demokratik Congo, Congo Czech, Côte d’Ivoire, Djibouti, Equatorial Guinea, Eritrea Ethiopia, Ghana, Guinea-Bissau, Hong Kong, India, Liberia, Mali, Myanmar, Mozambique, Nepal, Niger, Nigeria, Pakistan, Rwanda, Republik Serbia, Republik Montenegro, Sri Lanka, Taiwan (jika lawatan lebih15 hari), Amerika Bangsa Bersatu (Laissez Passer), Sahara Barat Iran, Iraq, Libya, Macao, Portugal, Palestine, Sierra Leone, Somalia, South Yemen, Syria Armenia, Azerbaijan, Barbados, Belarus, Benin, Bolivia, Bulgaria, Kemboja, Cape Verde, Chad, Chile, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Estonia, Gabon, Georgia, Greece, Guatemala, Guinea Republic, Haiti, Honduras, Hong Kong SAR, Kazakhstan, Latvia, Lithuania, Macao SAR, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mauritania, Mexico, Monaco, Mongolia, Nicaragua, Korea Utara, North Yemen, Panama, Paraguay, Portugal, Rusia, Sao Tome & Principe, Senegal, Slovenia, Sudan, Suriname, Tajikistan, Togo, Ukraine, Upper Volta, Uzbekistan, Vatican City, Venezuela, Zaire, Zimbabwe Albania, Algeria, Argentina, Australia Austria, Bahrain, Belgium, Bosnia dan Herzegovina, Brazil, Croatia, Cuba, Republik Czech, Denmark, Mesir, Finland, Perancis, Jerman, Hungary, Iceland, Ireland, Itali, Jepun, Jordan, Kyrgyzstan, Kuwait, Republik Kyrgyz, Lebanon, Liechtenstein, Luxembourg, Maghribi, Belanda, Norway, Oman, Peru, Poland, Qatar, Romania, St Marino, Arab Saudi, Slovakia, S. Korea, Sepanyol, Sweden, Tunisia, Turki, Turkmenistan, United Arab Bersatu, United Kingdom, Uruguay, Yemen Semua warganegara Komanwel Kecuali: Bangladesh, Cameroon, Ghana, India, Mozambique, Nigeria, Pakistan, Sri Lanka

Nota:

  • Visa tidak diperlukan untuk tempoh lawatan dalam masa satu (1) bulan bagi semua warganegara negara ASEAN kecuali Myanmar. Visa diperlukan bagi lawatan yang melebihi dari satu (1) bulan kecuali bagi warganegara Brunei dan Singapura.
  • Untuk lawatan yang melebihi satu (1) bulan Visa diperlukan, kecuali bagi warganegara Brunei dan Singapura.
  • Visa tidak diperlukan untuk warganegara Amerika Syarikat yang melawat Malaysia untuk tujuan sosial, perniagaan atau akademik (kecuali bekerja).
  • Bagi warganegara Israel, Visa diperlukan dan kebenaran mesti diperolehi daripada Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri, Malaysia.
  • Rakyat dari negara selain daripada negara yang dinyatakan di atas (kecuali negara Israel) dibenarkan memasuki Malaysia tanpa Visa untuk lawatan jangka masa dalam tempoh satu (1) bulan.

Sumber: Jabatan Imigresen Malaysia

 

KASTAM

Kastam Diraja Malaysia komited menyediakan perkhidmatan profesional terbaik untuk memastikan para deligasi merasa dialu-alukan apabila tiba dan berlepas dari Malaysia.

Garis panduan semasa yang diterbitkan oleh Kastam Diraja Malaysia boleh dilihat dengan memilih pautan berikut:

Sebagai alternatif, maklumat mengenai peraturan-peraturan kastam boleh didapati di Suruhanjaya Tinggi Malaysia/ Kedutaan atau Konsulat terdekat.